Va mai aduceți aminte de pizza "confecționată" în casa, în vremurile comuniste? Cea cu blat de 2 degete și umpluta cu tot ce aveam prin frigider?... Da, da despre ea este vorba.
Aaa... și mai făceam și pizza cu blat de pâine. Cu siguranță și voi va amintiți.
Nu aveam tava rotunda,asa cum se obișnuiește sa se facă pizza, și o făceam in tava de la aragaz, o știți voi... aia neagra cu gaurele pe laterale în care făceam friptura, plăcinte etcetc.
Aceasta pizza românească sau "comunista"... hihihi, cum am numit o, seamănă oarecum cu pizza siciliana.
Ingrediente
Pentru aluat
500 g faina
300 ml apa
50 ml ulei
20 g drojdie proaspata
1 linguriță sare
1 linguriță zahar
Mod de preparare
Încălzim apa.
*Aceasta trebuie sa fie călduta, nu fiarta!
Adăugăm în apa drojdia fărâmițata cu ajutorul degetelor și apoi rand pe rand zaharul, uleiul, sarea. Amestecam folosind un tel sub forma de para.
Începem sa adaugam faina(în ploaie) și când aluatul începe sa prindă consistenta începem sa frământăm pana când acesta nu se mai lipește de mâini.
Lăsăm aluatul la cald, acoperind vasul cu un șervet de bucătărie din bumbac, la dospit, pentru circa 50 min.
Pentru topping
sunca
bacon crud uscat afumat
ardei gras rosu
cascaval ușor afumat
1 ou
Pentru sosul de rosii
3-4 linguri pasta de rosii
3-4 linguri cu apa
1 lingura ulei de masline
1 cățel usturoi
2 foi de dafin
sare grunjoasa
piper negru proaspăt macinat
1 linguriță oregano uscat
Într o craticioara încălzim uleiul și adăugăm usturoiul tăiat felii subțiri. Când acesta se înmoaie și prinde o culoare gălbuie tragem craticioara de pe foc și îndepărtăm feliile de usturoi.
Stingem cu pasta de roșii și condimentam cu sare grunjoasa și piper negru proaspăt măcinat, după gust.
Adăugăm 3-4 linguri cu apa,câteva foi de dafin și dam la foc mic lasand pana ce sosul scade. Tragem de pe foc, scoatem foile de dafin și asezonam cu oregano uscat.
Mmm... ce frumos miroase în bucătărie!
*La acest sos se folosește busuiocul dar mie nu îmi place acesta asa ca l am înlocuit cu oregano, chiar dacă acestea nu au aceiași aroma.
Pofta bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu