Aromata, rafinata, cu o culoare frumoasa! Un adevărat deliciu, o adevărată bunaciune!!!
Pentru ca fructele sa rămână întreci este de preferat sa nu se folosească smochine foarte coapte.
Tot pentru a rămâne fructele întregi dar și pentru a pătrunde siropul în ele le înțepam folosind o scobitoare.
Dacă în cazul altor dulcețuri se adaugă direct zahar peste fructe în cazul dulcetei de smochine se prepara separat un sirop și apoi adăugăm fructele.
Ingrediente
1 kg smochine
250 ml apa
250 g zahar
zeama de la o lamaie
3 pliculețe zahar vanilat
cateva feliuțe de lamaie
1/2 linguriță scortisoara
Mod de preparare
Mai întâi preparam siropul.
Punem apa, zaharul și zaharul vanilat într un ceaun și dam la foc. Aducem amestecul la fierbere și ținem pe foc pana când siropul capătă o consistenta, se leaga(circa 10-15 min).
În timp ce siropul fierbe ne ocupam de smochine. Trecem smochinele printr un jet de apa rece,le tăiem coditele, le înțepam folosind o scobitoare și le lăsăm la scurs. Pe cele mari le am tăiat în jumătăți iar pe cele mai mici le am lăsat întregi.
Adăugăm smochinele în siropul fierbinte. Adăugăm zeama de lămâie și lăsăm sa fiarbă la foc moderat, în sirop, circa 30 min. Între timp adunam spuma care se formează. Adăugăm și feliile de lămâie.
Pentru a nu le zdrobi la amestecare, nu am folosit lingura (eu ma folosesc de mânerul ceaunului prin rotiri stanga/dreapta).
Când dulceață este bine legata adăugăm scortisoara și amestecam. Calda fiind, o repartizam în borcane de sticla, capacim și punem borcanele într o cratiță pe fundul căreia punem un prosop de bucătărie și adăugăm apa rece pana la buza borcanului. Din momentul în care apa începe sa fiarbă lăsăm la fiert 30 min. apoi tragem cratiță de pe foc,o acoperim cu un prosop de bucătărie și lăsăm pana a doua zi când scoatem borcanele din apa, le ștergem și le depozitam în cămară.
Pofta bună!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu