Pasca se coace numai o data pe an, de Sfintele Pasti in Sambata Mare.Ea are o forma rotunda pentru ca se crede ca scutecele lui Hristos au fost rotunde. Fara impletitura nu e pasca, pentru ca asta e semnul crucii lui Iisus Hristos.
Despre originea pascai exista si o legenda care spune ca, in timp ce predica impreuna cu apostolii, Iisus a fost gazduit la un om foarte primitor care le-a pus in traista, la plecare, paine pentru drum fara stirea lor. Intrebandu-l pe Hristos cand va fi pastele, Mantuitorul le-a spus ca atunci cand vor gasi paine in traista. Cautand, apostolii au gasit in traista ce le pusese acel om. De atunci fac femeile pasca de sfintele sarbatori ale Invierii. Ingrediente
Pentru aluat:
400 g faina
100 g zahar
unt cat o nuca
circa200 ml lapte
2 linguri ulei
2 oua
esenta rom, vanilie
un cub de drojdie
putina sare
Pentru umplutura
800 g branza de vaci
200 g zahar pudra
unt cat o nuca
4 oua
2-3 linguri de smantana
zahar vanilat
150 g stafide
1 lingura gris
1 lingura faina
coaja rasa de la o lamaie
putina sare
Mod de preparare
Din ingredientele pentru aluatul de mai sus se prepara un aluat ca de cozonac care se lasa apoi la crescut.Aluatul se imparte astfel:odata in doua jumatati si o jumatate in trei bucati.Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea formei in care se coace pasca.Forma se unge cu putin unt si apoi se aseaza in ea foaia de aluat..Din cealalta parte de aluat se fac suluri care se impletesc si se aseaza de jur-imprejur ,lipite de marginea tavii,apasand capetele astfel incat sa se uneasca intre ele.Se lasa la crescut.Din restul de aluat se fac suluri mici care se impletesc doua cate doua si se pun deasupra umpluturii cu branza.
Pentru umplutura:se freaca branza cu untul.Se adauga ouale rand pe rand, zaharul ,zaharul vanilat,coaja de lamaie rasa,grisul,faina,smantana ,sare si se amesteca bine.Se adauga si stafidele,se omogenizeaza bine si apoi se toarna aceasta umplutura peste aluat.Deasupra se pun sulurile impletite .Se unge cu ou si se da la cuptor.Cand este gata se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din forma.
Pofta buna!
Pentru aluat:
400 g faina
100 g zahar
unt cat o nuca
circa200 ml lapte
2 linguri ulei
2 oua
esenta rom, vanilie
un cub de drojdie
putina sare
Pentru umplutura
800 g branza de vaci
200 g zahar pudra
unt cat o nuca
4 oua
2-3 linguri de smantana
zahar vanilat
150 g stafide
1 lingura gris
1 lingura faina
coaja rasa de la o lamaie
putina sare
Mod de preparare
Din ingredientele pentru aluatul de mai sus se prepara un aluat ca de cozonac care se lasa apoi la crescut.Aluatul se imparte astfel:odata in doua jumatati si o jumatate in trei bucati.Din prima jumatate se intinde o foaie rotunda de marimea formei in care se coace pasca.Forma se unge cu putin unt si apoi se aseaza in ea foaia de aluat..Din cealalta parte de aluat se fac suluri care se impletesc si se aseaza de jur-imprejur ,lipite de marginea tavii,apasand capetele astfel incat sa se uneasca intre ele.Se lasa la crescut.Din restul de aluat se fac suluri mici care se impletesc doua cate doua si se pun deasupra umpluturii cu branza.
Pentru umplutura:se freaca branza cu untul.Se adauga ouale rand pe rand, zaharul ,zaharul vanilat,coaja de lamaie rasa,grisul,faina,smantana ,sare si se amesteca bine.Se adauga si stafidele,se omogenizeaza bine si apoi se toarna aceasta umplutura peste aluat.Deasupra se pun sulurile impletite .Se unge cu ou si se da la cuptor.Cand este gata se scoate din cuptor,se lasa sa se raceasca si apoi se scoate din forma.
Pofta buna!
Ce bine arata pasca ta.
RăspundețiȘtergereTe asteapata niste premii la mine pe blog.
Multumesc de aprecieri si de premii,Silvioara!
RăspundețiȘtergere