La aproximativ 300 km fata de București, la poalele munților Făgăraș, Valea Avrigului oferă extraordinar de multe lucruri frumoase.
Vrei o vacanta liniștită, departe de zgomotul și agitația orasului, cu aer curat, cu natura în starea ei pura, nealterata, asa cum ne a fost lasata? Ei bine, pe Valea Avrigului le găsești pe toate astea.
Ce sa faci pe Valea Avrigului?
Plimba te prin împrejurimi, răcorește te pe malul unui paraias și asculta i susurul, privește și umple ți sufletul cu frumosul care te înconjoară, bucura te de explozia de verde, de mirosul pământului si toate astea lenevind pe un șezlong alături de ceva răcoritor sau o cafea.
Pensiunea Horia... o oaza de liniște și recreere, departe de gălăgia și stresul cotidian.
Pensiunea Horia se afla la poalele munților Făgăraș pe Valea Avrivului, cu deschidere directă la râul Avrig.
Deși eram în iulie, sus pe munte, câteva pete de zăpada ❄ ne dădeau binețe în fiecare zi.
La poalele munților Fagaras, pe malul răului Porumbacu, în mijlocul naturii, mai exact în Porumbacu de Sus, Sibiu, este amplasat Castelul de Lut Valea Zânelor, o construcție de basm.
Castelul Valea Zânelor a luat naștere în anul 2014 și este construit din materiale naturale: piatra, beton, lemn, lut și var. Acoperișul este din șindrilă de lemn, tencuiala este pe bază de var hidraulic, iar în interior vei găsi două nivele, parter și mansardă, 10 camere, fiecare cu un design rustic.
Într una din zile plecam spre Cabana Bâlea Cascada,situata la 1234 m altitudine, pe Transfăgărășan,intr o poiana inconjurata de conifere, pe malul drept al pârâului Bâlea, sub cascada Bâlea, cea mai mare cădere de apa din Carpați.
In imediata apropiere se afla telecabina Balea Cascada-Balea Lac.
Pe un panou este indicat traseul care duce la Bâlea Cascadă.
Cascada Balea se afla in Muntii Fagarasului si este cea mai inalta cascada in trepte din Romania, avand o cadere de 60m. Accesul se face de pe Transfagarasan, din dreptul cabanei "Cascada Balea".
În departare, se poate observa cascada.
Telecabină Cascada Bâlea-Lac Bâlea.
Plecam de aici după o plimbare minunata pe cărări de munte și ne îndreptăm către Mănăstirea Sâmbăta.
Drumul este atât de frumos, oferind călătorului o priveliște minunata. Oprim din loc în loc, pentru ca merita din plin, sa admiram peisajul, sa facem poze,sa ne bucuram de tabloul din fata noastră!
Și am ajuns unde ne propusesem,mai exact la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, una dintre cele mai frumoase ctitorii ale domnitorului Constantin Brâncoveanu, aflata pe Valea râului Sâmbăta, la poalele munților Făgăraș, la o altitudine de peste 600m.
În anul 1654 satul și moșia din Sâmbăta de Sus au întrat în stăpânirea lui Preda Brâncoveanu, bunicul lui Constantin Brâncoveanu care a construit o bisericuță din lemn pe Valea râului Sâmbăta,cu dublu hram(Adormirea Maicii Domnului și Izvorul Tămăduirii).
În anul 1696,domnitorul Constantin Brâncoveanu, primul ctitor, a zidit în piatra o mănăstire pe locul bisericutii din lemn.
În anul 1785 mănăstirea a fost dărâmata cu tunul de către generalul hasburgic Preiss în timpul razmeritelor religioase din Ardeal.
Restaurarea bisericii a început în anul 1926 de către Mitropolitul Nicolae Bălan iar sfințirea a fost făcută în anul 1946 în timpul lui Mihai I, Regele Romanilor. Regele Mihai este cel de al doilea ctitor al mănăstirii, în interiorul căreia v om vedea pictat portretul acestuia. În primii ani ai regimului comunist, portretul regelui a fost acoperit cu un strat de var, devenind invizibil, întrucât se dorea ștergerea oricăror referiri la monarhia română, silită să se exileze. Portretul Regelui Mihai I este din nou vizibil începând din primii ani după Revoluție.
O alta zi, o noua destinație...Palatul Brukenthal!
Palatul Brukenthal din Avrig este fosta reședință de vară a baronului Samuel von Brukenthal, construit între anii 1778 și 1788
in stilul barocului,inspirat fiind de arhitectura vieneza, după modelul Palatului Schonbrunn din Viena.
Palatul de la Avrig a fost construit în forma de U, un corp central și 2 aripi laterale.
Aici a fost expusa renumita colecție a baronului Brukenthal formata din 212 tablouri și 129 gravuri care în prezent se găsesc la Muzeul Brukenthal.
Din păcate după moartea baronului în anul 1872,complexul a fost de mai multe ori vândut, proprietarii neocupanduse de el, acesta a început ușor, ușor sa se degradeze.
A fost folosit drept sanatoriu iar în perioada comunista Palatul a fost nationalizat și a continuat să funcționeze drept sanatoriu, până în anul 2005.Palatul Brukenthal Avrig și-a pierdut mult din grandoare de odinioară, însă în prezent a reintrat în posesia Fundației Samuel von Brukenthal și este deschis vizitatorilor.
Câte ceva despre Parcul Palatului: acesta a fost conceput ca o gradina în stil baroc, cu influente franceze, engleze și olandeze.
Inițial, în gradina găseai o multitudine de plante exotice:ananas, lamai, portocali, aloe, smochine, curmali, plante de cafea. Din păcate, cu timpul de acestea au dispărut. Cel mai vechi arbore rămas în prezent este arborele lalea care are aproximativ 250 ani și înflorește odată la câțiva ani.
Sa aveți o zi buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu