Eu sunt de principiul sa consum fructele ca atare și mai puțin sa le procesez. Dar mai fac și exceptii😂ca de exemplu cu zmeura aceasta. Am folosit zmeura d'abia culeasa din gradina cu o culoare și o aroma deosebite.
Ingrediente
1 kg zmeura
300-400 g zahar(depinde de cât de dulce este zmeura sau cât ne dorim ca gemul sa fie de dulce)
1 plic zahar vanilat
zeama de la o lamaie
Mod de preparare
Trecem zmeura printr un jet de apa rece și apoi o lăsăm la scurs într o strecurătoare.
Așezăm zmeura într un tuci, presarăm zaharul și zaharul vanilat.
Stoarcem zeama de lămâie și o punem peste fructe. Aceasta are rolul de a păstra culoarea fructelor și de a împiedică zaharisirea.
Lasam circa 30 min. - 1 ora, amestecul de zahar cu zmeura, timp în care fructele își lasă suficint suc iar zaharul se topește.
Amestecam usor(eu ma folosesc de mânerul ceaunului prin rotiri stanga/dreapta) apoi punem vasul pe foc.
Când începe sa fiarbă și sa se formeze spuma o îndepărtăm ori de câte ori e nevoie.
Lăsăm sa fiarba la foc potrivit circa 30 min pana ce gemul nostru se leagă.
Tragem vasul de pe foc și punem gemul asa fierbinte cum este, în borcane. Închidem borcanele cu capace și le lăsăm la răcit.
Borcanele cu gem, răcite, se sterilizează la Bain Marie timp de 30 de min după ce începe sa fiarbă apa din vasul în care am așezat borcanele.
Lăsăm borcanele sa se răcească după care le scoatem din vasul în care au fost sterilizat și le depozitam în cămară.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu