Le am vrut simple, fără umplutura dar voi le puteți, dacă doriți, umple cu diverse... ciocolata, dulcețuri, rahat, nuca... sau cu orice va place!
Ingrediente
380 g faina
50 g zahar
1 pliculeț zahar vanilat
180 g unt
4 oua
14 g drojdie proaspata
esență de vanilie după gust
coaja rasa de la o lamaie
o priza sare
Mai avem nevoie
un gălbenuș de ou pentru uns
1 lingura cu lapte pentru uns
Mod de preparare
Cernem faina.
Amestecam faina cu sarea, zaharul și zaharul vanilat.
În mijlocul acestui amestec facem o adancitura unde punem drojdia proaspata, fărâmițata, peste care adăugăm o lingura cu apa călduță și putina faina.
Lăsăm la dospit pana când maiaua își dublează volumul.
Adăugăm ouăle și coaja rasa de lămâie și incorporam în amestecul de mai sus.
Tăiem untul(la temperatura camerei!) în cubulețe pe care le adăugăm rand pe rand, amestecând mereu, pana le am incorporat pe toate.
Framantam, nu mai mult de 5-7 min.
*Dacă ni se pare ca aluatul este prea moale mai putem adaugă faina.
După frământare, acoperim vasul cu un prosop de bucătărie și îl lăsăm la cald pana când acesta își dublează volumul.
După dospire dam aluatului forma unei bile, îl "îmbrăcăm" într o folie alimentara și îl ținem la frigider pana a 2 a zi(este de preferat de ținut la frigider 24 ore).
A doua zi scoatem aluatul pe masa de lucru infainata și începem sa împărțim aluatul (ochiometric) și sa confecționam biluțe.
Mie mi au rezultat 18 biluțe pe care le am repartizat în forma de muffins pe care le am căptușit o în prealabil cu hartie de brioșe.
Lasam la cald, la crescut, apoi ungem fiecare briosa în parte cu gălbenușul bătut pe care l am amestecat cu lapte.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu