O zi în lanul cu lavanda

Lavanda mai este numita și regina mirosului. 

Denumirea de lavanda vine de la “lavare” care inseamna a purifica, a curata. 

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au folosit lavanda în alimentație, în industria cosmetică precum și în a  medicamentelor naturiste.

 Se spune ca romanii foloseau florile de lavanda pentru parfumarea apei din Băile publice și în hainele soldaților din legiunile romane pe durata campaniilor, servind drept dezinfectant.

 Deasemenea,se spune ca egiptenii foloseau lavanda în ritualul de mumificare pentru a ajuta în procesul de conservare.

Și încă ceva... Se pare ca pentru ai seduce pe Julius Ceesar și mai apoi pe Marcus Antonius, Cleopatra ar fi folosit parfumul de lavanda. 

Luna iunie, începutul verii adică, este luna in se care lavanda se coace și ne prezintă un  spectacol în mov plin de parfum. 

Când spui lavanda, te gândești(cel puțin eu) imediat la Provence, la Franța. Ei bine, am fost în Provence în urma cu câțiva ani, din păcate însă nu am găsit lavanda. Era început de mai, deci mult prea devreme pentru a o găsi inflorit. Perioada de înflorire a lavandei este în luna iunie. Lavanda iubește soarele și pe măsură ce floarea se deschide, culoarea ei capătă o nuanță mai intensa. 

În schimb am găsit o la noi, anul trecut,  la Tipărești, la vreo 30 km de Ploiești. Ne am bucurat din plin de peisajul de poveste, de parfumul suav al lavandei, de razele de soare care ne au mângâiat cu blândețe, de zumzetul albinelor, de coloritul fluturilor care zburau din floare în floare. 

De poveste! 

Va las cu pozele, ele vorbesc și redau mult mai bine decât mine! 


 


















































0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

 
  • Cu Medi in bucatarie © 2012 | Designed by Designer Link, in collaboration with Web Hosting , Blogger Templates and WP Themes